Maastohiihdon toimintalinja

Mitä hiihto on?

Äärimmäistä vartalon hallintaa ja eteenpäin vievän voiman tuottamista muuttuvissa vauhdeissa, ihmiselle epäluontaisilla välineillä, jatkuvasti vaihtelevissa olosuhteissa suuren metabolisen kuorman alaisena.

Toiminta-ajatus

Urheilijakeskeisyys

• Opetellaan itse
  • Vastuun kantaminen
  • Urheilijaksi kasvaminen
  • Perhe, valmentajat ja seura tukena

Paljon monipuolista liikuntaa

• Urheilullinen elämäntapa
  • Hiihdossa myöhäinen lajivalinta mahdollinen
  • Hyödynnetään herkkyyskaudet

Arvot

• Oikeudenmukaisuus
  • Terveet elämäntavat
  • Monipuolinen harrastus
  • Kivat samanhenkiset kaverit
  • Ammattitaitoinen valmennus
  • Rajojen hakeminen
  • Elämykset
  • Yhteistyö

Strategiset linjaukset

• Lasten hiihtokoulujen laadun ylläpitäminen
  • Hopeasompatoiminnan hienosäätäminen laatuun ja ryhmävalmennukseen panostamalla
  • Omien uusien huippu-urheilijoiden kasvattaminen nuorista (M/N17-20) laadukkaalla valmennustoiminnalla
  • Ohjaajien ja valmentajien koulutustoiminnan jatkaminen ja jatkokouluttaminen
  • Harjoitusolosuhteiden kehittäminen
    • Ensilumen latu / säilölumilatu
    • Yhteistyö SHL / Lahden kaupunki / Urheiluopistot
  • Tuloksellisesti positiivinen talousjohtaminen
    • Taloussääntö

Hiihtäjän polku

LHS_-_hiihtjn_polku.jpg

• Tenava-hiihtokoulussa 2-6 v. lapset oppivat hiihdon perusasioita leikkiä ja hauskanpitoa unohtamatta
  • Lasten hiihtokoulu 6-12 vuotiaille, neljä tasoryhmää.
  • Nuorten harrastehiihtokolu 12-16 v, hiihdon perustaitojen oppiminen ja ylläpitäminen sekä liikkuminen höntsämielellä
  • Hopeasompa -ryhmä, kilparyhmä M/N13-16 sarjalaisille, pienryhmävalmennus.
  • Nuorten ryhmä M/N17-20, seuratoiminnan, 2. asteen opiskelun ja alueellisten/valtakunnallisten leiritysten koordinointi
  • Huippu-urheilu, leiritys ja valmennus aikuisurheilijoille
  • Veteraaniurheilu, tervettä meininkiä kaiken ikää

Leiritys

Seuran sekä eri yhteistyötahojen järjestämät leirit muodostavat kauden leirityksen eri ikäisille hiihdon harrastajille. Seura linjaa leirityksestä seuraavaa:
- Lasten hiihtokouluikäisille seura järjestää päiväleirejä sekä 1-2 muutaman päivän mittaista leirikokonaisuutta kaudessa.
- Hopeasompaikäisille seura järjestää tyypillisesti päiväleirejä sekä 2-3 usean päivän mittaista leirikokonaisuutta kaudessa. Sen lisäksi suositellaan Yläkoululeiritystä, jonka painopisteinä ovat koulu ja opiskelu, elämäntaidot sekä urheilullinen kehittyminen sekä valtakunnallista Hopeasompaleiritystä siihen oikeutetuille.
- Nuorten sarjan ikäisille seura järjestää tyypillisesti 2-3 usean päivän mittaista leirikokonaisuutta kaudessa. Sen lisäksi suositellaan SHL:n järjestämiä valtakunnallista Nuorten maajoukkueleiritystä, U18 (entinen Habita-ryhmä) leiritystä tai Haastajaryhmä-leiritystä. Nuorten sarjan ikäinen voi myös osallistua seuran Aikuisten leiritykseen soveltuvin osin.
- Aikuisten leiritys kattaa maastohiihdon Huippuryhmän leirityksen.

Palkitseminen

Kauden aikana lapsia ja nuoria palkitaan aktiivisesta osallistumisesta kilpailutoimintaan (esim. sarjahiihdot) sekä kunniamaininnoin. Myös aktiivisia seuratoimijoita ja talkoovanhempia palkitaan kauden päätöstilaisuudessa.

Lajirakkaus

Tärkeintä kaikessa tekemisessä on viihtyminen ja harjoittelusta nauttiminen. Yhdessä tekeminen kunniaan.