Navigaatio

logo-lhs_mtk-100px.gif

Ajankohtaista

LHS:N MÄKITUOMARIKERHON SYYSKOKOUS

Kerhomme syyskokous pidettiin Lahden Hiihtoseuran toimistolla Urheilukeskuksessa (Salpausselänkatu 8) 3 krs, perjantaina 27.09.2019.

SUOMEN HIIHTOLIITTO RY:N MÄKITUOMARIKERHON VUOSIKOKOUS JA NEUVOTTELUPÄIVÄT

Suomen Hiihtoliiton Mäkituomarikerhon vuosikokous ja neuvottelupäivät pidettiin Lahdessa 19. -20.10.2019, Urheilukeskuksen kokoustiloissa (Salpausselänkatu 8).

KERHON 70-VUOTISJUHLAT

Lahden Hiihtoseuran Mäkituomarikerho juhli 70-vuotista taivaltaan juhlavastaanotolla urheilukeskuksen Ravintola Voitossa 19.10.2019.

KOULUTUSTA

Valtakunnallinen tuomarikurssi järjestetään syksyllä loka-marraskuun tienoilla ja alueelliset tuomarikurssit järjestetään tarpeen mukaan. Jäsenistöä lähestytään sähköpostitse, kun tarkempaa tietoa on saatavilla.

Mäkihypyn- ja yhdistetyn valtakunnallinen TA- kurssi järjestetään Kuopiossa, Hiihtostadionin toimistorakennuksessa (3. krs.) 2.-3.11.2019. FIS- tuomareille tarkoitettu kertauskurssi järjestetään 18. -19.10.2019 Lahdessa.

KANNATUSMAKSUT

Kannatusmaksu on kerhon ainoa säännöllinen tulonlähde. Kaudella 2019-2020 kannatusmaksu on kevätkokouksen päätöksen mukaisesti 20 €. Kannatusmaksun voi maksaa oheisella laskulla tai verkkopankissa oheisilla tiedoilla:


Saaja: LHS:n Mäkituomarikerho
Tilille: FI 08 1519 3000 1124 47

Muista käyttää laskussa olevaa nelinumeroista viitenumeroa, jotta voimme kohdentaa kannatusmaksun oikealle henkilölle.

 


Amerikan oppia Norjasta – menestystä saadaan, kun voittamiseen ei keskitytä liian aikaisin.

Yleisurheilun EM-kisoissa menneenä kesänä Suomi jäi mitalitta, ensimmäistä kertaa sitten Budapestin EM-kisojen 1966. Kun vastaava tapahtui vuonna 1966, pitkän linjan urheilutoimittaja Bror-Erik (’Bubi’) Wallenius kertoi Yleisradion tv-ohjelmassa Suomen urheilujohdon tuolloin todenneen: ”Tähän on saatava muutos, kei-nolla millä hyvänsä.”

Kun kotimaisessa urheilukeskustelussa ruoditaan milloin minkäkin lajin huippu-urheilijoiden menestystä suh-teessa Norjaan, suurimman huomion on saanut Olympiatoppen - Norjan huippu-urheilun valmennuksesta vastaava organisaatio. Sen perustamisen taustalla oli norjalaisten pettymys Calgaryn olympialaisten saavutuk-siin vuonna 1988 – kisoihin, joista Matti Nykänen palasi kolmen kultamitalin kera1 ja Norja jäi täysin vaille kultamitaleja.

Suomalaisessa keskustelussa usein kiinnitetään huomiota Olympiatoppenin noin 20 miljoonan euron taloudel-lisiin resursseihin ja sen tiukkaan fokusoitumiseen sekä lajirajat ylittävään toimintaan. Vaikka Yhdysvallat oli Pyeongchangin olympialaisten mitalitilastossa neljäntenä, ei Norjan menestys jäänyt sielläkään huomiotta. Ei siis ihme, että Olympiatoppenin johtaja Tore Øvrebø oli kysytty haastateltava.

Atlantin tuolla puolen kiinnitettiin enemmän huomiota ’pehmeisiin’ seikkoihin norjalaisten menestystä selittä-vinä tekijöinä: hyvin toimivan yhteiskunnan mahdollistamiin urheiluharrastuksiin sekä juniorityöhön. Toki sielläkin nostetiin kyseisen organisaation rahoitus esiin, mutta sitä ei pidetty kuitenkaan viisastenkivenä, jolla selittää norjalaisten menestystä. Tämä onkin ymmärrettävää, sillä talouslehti Forbesin lukujen perusteella Olympiatoppenin budjetti on alle kymmenesosa keskimääräisen amerikkalaisen jalkapallon liigajoukkueen (NFL) vuosibudjetistai.

Keskeiseksi menestystekijäksi nostettiin juniorityö: ”Suuri joukko norjalaisia lapsia harrastaa liikuntaa, joten meillä on hyvin laaja harrastajajoukko, josta ammentaa yksilöitä kansainvälisille areenoille,” toteaa Øvrebø. Kiinnostava yksityiskohta on norjalainen lähestymistapa kilpailuihin: ”He voivat kilpailla, mutta me emme ar-vioi heitä siihen tapaan, kuka sijoittuu ensimmäiseksi, toiseksi, kolmanneksi jne. ennen heidän kolmattatoista ikävuottaan. Me näemme tämän paremmaksi lapsille, koska he voivat keskittyä pitämään hauskaa, olemaan yhdessä samaa lajia harrastavien kavereidensa kanssa ja kehittymään (lajissa/lajeissaan).” Tämän lisäksi Øvrebø korostaa lasten ja nuorten kaverisuhteiden merkitystä motivaatiotekijänä.

Tietysti lapsuus- ja nuoruusvaiheen jälkeen norjalaiset tuovat kilpailuelementin mukaan urheiluharrastuksiin ja soveltavat kehittyneimpiä tutkittuun tietoon pohjautuvia valmennusmenetelmiä kansainvälistä menestystä kahmiville yhdistetyn, maastohiihdon ja mäkihypyn urheilijoilleen. Mutta idea itsessään, Øvrebøn hieman pro-vosoivin sanoin, ei ole saada maailman parhaat 10-vuotiaat urheilijat, vaan pikemminkin kaikkein kypsimmät (lasten) aikuiset. Ehkä Norjassakin on kiinnitetty huomioita erityisesti eräiden joukkuelajien ikäviin lieveilmi-öihin.

Toki norjalaisessa juniorimäkihypyssä ja yhdistetyssä mitataan hyppyjen pituuksia, arvostellaan tyyliä ja kello-tetaan hiihtoaikoja – muutoinhan kehittymistä ja yksilöllisiä kehittymistarpeita ei pystytä tunnistamaan. Olen-naista kuitenkin on, että niitä ei nosteta liian aikaisin urheiluharrastamisen keskiöön. Kun nuorillakin urheili-joilla enin osa ajasta on harjoittelua ja siihen liittyvää valmennusta, voi ainakin spekuloida sillä, kuinka norja-lainen lähestymistapa tukee harjoittelumotivaatiota harjoitusmäärien hiljaa kasvaessa iän myötä; ja toiseksi, onko sillä vaikutusta harjoitusten laatuun – siihen kuinka huolella ja oppia ammentaen yksittäinen lapsi ja nuori harjoituksiin osallistuu?

Toki Øvrebø myöntää, että Norjan luontaiset edellytykset talvilajien harrastamiseen ovat monia muita maita paremmat, eikä hän myöskään halua kritisoida muiden maiden/joukkueiden toimintatapoja, saati pitää norja-laista lähestymistapaa talvilajien huippu-urheiluun ylivertaisena. Ja tiettyä suomalaiseen sielunmaisemaan so-pivaa nöyryyttä on norjalaistenkin asenteessa: ”Emme ole gorilla, joka hakkaa rintaansa. Me tiedämme, että tämä (menestys) voi muuttua hyvin nopeasti. Meidän täytyy vain työskennellä uutterasti.”

Hyvät keinot eivät välttämättä ole aina kalliita.

M. Husso

Kirjoittaja seuraa mäkihyppyä ja yhdistettyä pääasiassa mäkisuksien kantoapuna Karpalossa.

 

 


Lähteet:
Belzer, Jason. Thanks to Roger Goodell, NFL revenues projected to surpass $13 billion in 2016. 29.2.2016.
Britton, Bianca. The secret behind Norway’s Winter Olympic success. CNN Sport. 25.2.2018
Wolken, Dan. Norway is dominating these Winter Olympics with a unique approach to sports
US Today. 19.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.