Navigaatio

Hyppääminen koukuttaa vieläkin - perinnelaji on iloista extremeä! - LHS Blogi 53/2020

Julkaistu / 02.01.2021

JP1_0564.jpg

60- ja 70-luvulla Lahessakin oli hyppyreitä joka kaupunginosassa. Harrastajia oli paljon ja useimmat hyppivät ilman valmennusta ja nykyisiä suojavarusteita. Sitä vaan hypittiin ja otettiin mallia taitavammista. 

Ajat ovat muuttuneet menneistä ajoista paljon. Nykyään mäkihypyn ja yhdistetyn harjoittelu Lahdessa on keskitetty Urheilukeskuksen alueelle. Siellä on seitsemän hyppyriä K6, K15, K25, K38, HS70, HS100 ja HS130 mäet, joten jokaiselle löytyy sopiva mäki niin aloittelijasta maailman huippuhyppääjiin. 

Laji on kehittynyt vuosien varrella paljon turvallisemmaksi. Kaikilla on kypärät, mäkipuku ja suksissa siteet, jotka aukeavat kaaduttaessa suojaten mahdollisilta vammoilta. Lahdessa kaikissa mäissä on posliini- tai peltiladut, jotka parantavat huomattavasti turvallisuutta. Lisäksi jokainen alusta on muovitettu, mikä mahdollistaa lähes ympärivuotisen hyppäämisen. Muovilla hyppääminen on monen mielestä mukavaa, koska olosuhde on aina samanlainen. Moni aloittaakin hyppäämisen nykyään myös kesäisin.

Lahden Hiihtoseuran toimesta mäkihypyssä ja yhdistetyssä pyörii koko ajan ohjattu valmennus jokaisella ikäluokalla ja tasolla. Harrastuksen aloittaminen on helppoa, turvallista ja edullista. Valmentajat katsovat tarkasti jokaisen kohdalla minkä kokoiseen mäkeen taidot riittävät, jokainen aloittaa K6 mäestä tai talvella pienemmästä lumihyppyristä. Välineet saa lainaksi seuralta, niihin on investoitu viime vuosina huomattavasti ja kaikille löytyvät sukset, monot, puku ja kypärä seuran kopista. Mäkihyppy junioritasolla on edullinen harrastus, eikä sovi unohtaa sitäkään, että korona-ajan turvavälit ovat helposti toteutettavissa ulkoilmassa kun kyse on yksilölajista.

Lahden Hiihtoseurassa junioriharrastajien määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti, vaikka kilpailu eri urheilulajien välillä on tiukkaa. Onnistumisesta kertoo sekin, että Karpalon mäistä on siirtynyt viimeisten kahden vuoden aikana suuri joukko kolmen suurimman mäen hyppääjiksi, tulevaisuus näyttää lupaavalta!

Mäkiin kuitenkin mahtuu vielä. Ja hiihtoladuille. Mäkiharjoitteluun kuuluu paljon erilaisia harjoituksia myös hiihtosuksilla, jotta tasapaino ja suksitaituruus kehittyy. Lentäminen opitaan toki vain mäessä - ja se vasta onkin koukuttavaa!

Uusi vuosi 2021 tuo pienille mäkihyppääjille myös parannusta olosuhteisiin, odotamme lisätilaa varusteille ja mukavuutta myös juniorikisojen järjestämiseen Karpaloon.

Tytöt ja pojat - tulkaa kokeilemaan mahtavaa lajia ja kuulemaan, miten hyppyristä oikeasti voi lentää yli 100 tai 200 metriä. Niin tai millaista on harjoitella lajia - yhdistettyä - jossa tulee taitaa mäkihypyn vaatima kehonhallinta ja kimmoisuus sekä hiihdon äärimmäinen kestävyyskyky.

Mukaan pääsee ympäri vuoden:
http://www.lahdenhiihtoseura.fi/jaostot/makihyppy-yhdistetty/makikoulu/ 

Tervetuloa HYPPÄÄMÄÄN!


Kalle Mäkelä ja Soili Hirvonen

Mäki-yhdistetyn joryläiset

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.