Lahti2017 -projekti

Julkaistu / 31.08.2015

Lahden Hiihtoseura panostaa rajusti menestykseen omissa MM-kisoissa ja julkaisi Lahti2017 –projektinsa

Lahden Hiihtoseura julkaisi sunnuntaina iltapäivällä 30.8.2015 Vierumäen urheiluopistolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa Lahden Pohjoismaisten Hiihtolajien MM-kilpailuihin tähtäävän Lahti2017-projektin, jolla seura ottaa vahvasti vastuuta omissa MM-kisoissa menestymiseksi. Projektilla panostetaan rajusti laskusuhdanteessa rypeneen mäkihypyn ja Falunissa jo menestymisen elkeitä esittäneen yhdistetyn menestymisen eteen. Lahtelaisten ja suomalaisten urheilijoiden menestyksellä on merkittävä vaikutus myös yleisön saamiseksi paikan päälle kisamonttuun ja moni onkin odottanut, että kuka tai mikä taho tekee ensimmäisenä radikaalimman liikkeen Lahti2017- urheilumenestyksen eteen.

lhsvierumaki150830-1.jpg

• Pitkä mäkihypyn laskusuhdannekierre katkaistava
  • Taattava mäen ja yhdistetyn urheilijoille onnistumisen edellytykset yhteistyössä muiden sidosryhmien ja yhteistyökumppanien kanssa
  • Urheilumenestyksen taloudelliset vaikutukset omissa MM-kisoissa erittäin merkittävät
  • Projektiin liittyy mäkihypyn ja yhdistetyn koko toiminnan ja valmennusjärjestelmän uudistaminen – luodaan pohjaa tulevaisuuteen
  • Projektilla luodaan pohjaa seuran kaikkien hiihtolajien menestykselle
  • Lajiryhmän päävalmentajana toimii Hannu Lepistö
  • Vaatinut organisaation (koko mäen ja yhdistetyn jaoston toiminta) ja valmennusjärjestelmän (lajiryhmävalmennusuudistus) täydellisen uudistamisen
  • Tukee ja täydentää SHL:n valmennusta ja urheilijan päivittäistä harjoittelua sekä toimeentuloa kohti Lahden 2017-kilpailuja
  • Toiminta alkanut jo - iloisuus ja innostus palannut urheilijoiden ja valmentajien kasvoille
  • Henkinen tuki takana (seura, kummit, punapaidat)

Projektin painopiste on erityisesti mäkihypyssä ja yhdistetyssä, mutta projektilla luodaan myös pohjaa tulevaisuudelle sekä tuetaan ja täydennetään maajoukkuetoimintaa päivittäisen harjoittelun ja seuratyön osalta. Projektia on valmisteltu kesän aikana hyvässä yhteistyössä mäen ja yhdistetyn päävalmentajien kanssa sekä seuran johdon kanssa. Projektin merkitys on joka tapauksessa aikataulullisesti erittäin suuri: 2017 on Lahdessa MM-kilpailut, 2018 on olympiavuosi ja 2019 taas Seefeldin MM-kilpailut.

Mäen ja yhdistetyn lajiryhmän päävalmentajana ja miesten mäkihypyn vastuuvalmentajana toimii Hannu Lepistö. Yhdistetyn vastuuvalmentajana toimii Kari Jääskeläinen.

Seura panostaa etupainotteisesti MM-kisarahaa ja yhteistyökumppanien panostuksin n. 240.000 euroa MM-kisoihin mennessä mäkihypyn ja yhdistetyn huippuryhmien valmennukseen, mutta sisäisten painotuksin myötä myös muihin lajeihin. Seura käyttää muiden lajien panostuksin vuosittain n. 0,5 miljoonaa euroa muuhun seuratyön pyörittämiseen.

LAHTI2017 -PROJEKTIN TAVOITTEET

• Menestyminen omissa MM-kisoissa
  • Menestyminen 2018 olympialaisissa
  • Menestyminen 2019 MM-kilpailuissa ja muiden lajien MM-kisoissa
  • Luodaan pohjaa tavoitteena huippuurheilun kansainvälinen menestyjäseura kaikissa seuran hiihtolajeissa vuonna 2020

Mäen ja yhdistetylle perustettu uusi organisaatio

Keväällä uusi toiminnanjohtaja ja entinen yhdistetyn edustaja sai ensimmäisenä tehtävänä johtokunnalta mäkihypyn ja yhdistetyn toiminnan uudelleenjärjestämisen. Kesän aikana mäen ja yhdistetyn toimintaan on rekrytoitu monia LHS:n toiminnassa mukana olleita, yrityselämän edustajia, koulutuselämän edustajia ja monia muita aktiivisia ihmisiä, jotka uskovat ja haluavat toiminnan uuteen nousuun. Mäkihypyn jaoston puheenjohtajana jatkaa Pekka Tervahartiala ja jaoston urheilutoimenjohtajana aloitti pitkään LHS:n riveissä mukana ollut Timo Kaislavuo. Uuden lajijohtoryhmän myötä organisaatio ja toimintamalli on uudistettu. Tehtävät, vastuut ja roolit selkiytetty sekä on panostettu perusasioiden kuntoon saattamiseksi.

lhsvierumaki150830-4.jpg

Mäen ja yhdistetyn valmennusjärjestelmä myös uudistettu

Uudessa valmennusjärjestelmässä on tehty selkeä strateginen ja toiminnallinen muutos vanhaan. Valmennuksessa mennään vahvasti kohti ryhmävalmennusta, jossa kuitenkin huomioidaan henkilökohtaisten valmentajien yhteistyön merkitys. Työnjaon selkeällä roolituksella, vastuunjaolla ja ohjauksella, tiimityöllä on saatu ryhmätoiminnan perusteet hallintaan. Vahva painopiste on suunnattu myös junioritoimintaan, jota ilman ei lajissa riitä harrastajia, eikä siten myöskään menestyjiä. Kustannustehokkaan ryhmätoiminnan kautta huomioidaan myös urheilijan yksilöllinen ja kokonaisvaltaisempi tarve, tilanne ja kasvattaminen. Myös valmentajien arvostuksen, motivoinnin ja yhteistyön uskotaan uudistuksen myötä nousevan.

lhsvierumaki150830-3.jpg

Urheilijoiden näkökulmasta valmennuksen muuttuminen tarkoittaa asenteen ja periaatteiden korostumista kaikessa urheilijan toiminnassa, kilpailullista ja tinkimätöntä harjoittelukulttuuria sekä positiivista yhdessä tekemistä. Niin valmentajat kuin urheilijatkin ovat olleet todella tyytyväisiä muutoksiin ja seuran panostukseen niin MM-kisojen kuin junioritoiminnan kehittämisenkin osalta. Suurin osa mäen ja yhdistetyn urheilijoista suuntaavat ensi viikoksi joulukuussa ison mäen harjoituksiin Lillehammeriin, Norjaan.

lhsvierumaki150830-2.jpg

Paikalla Lahti2017 – projektia ja toiminnassa tapahtuneita uudistuksia oli julkaisemassa suuri joukko seuran johtoa, mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtoa, valmentajia, urheilijoita, junioreita ja vanhempia. Lisäksi tukensa projektille sekä mäkihypyn ja yhdistetyn uudistuksille oli antamassa lukuisista LHS:n arvokisamitalisteista mm. Toni Nieminen, Jari Puikkonen ja Niilo Halonen.