Navigaatio

LHS:n FIS-alppihiihtäjät aloittivat kisakauden Levi Blackissä

Julkaistu / 18.11.2017

LHS:n FIS-alppihiihtäjät aloittivat kisakauden Levi Blackissä

 

FIS-alppihiihtäjät ovat aloittaneet kilpailukauden Levillä Maailman Cupin pujotteluosakilpailun jälkeisissä tunnelmissa. Tällä viikolla Valtteri Raatikainen, Neena Sore ja Oskari Sulkakoski ovat testanneet Startin kisavoiteita Levi Black – rinteessä. Testitulosten raportit ovat työn alla Startille. Testejä on tehty harjoituslaskuissa ja toimivat yhdistelmät otetaan käyttöön viikonlopun pujottelu- ja suurpujottelukisoissa.

- Tämän viikon testeissä nähtiin aika pian, mikä yhdistelmä toimii. Oli uudenlainen tilanne laittaa myös reeneihin kisavoiteet. Kisavoide tuo uudenlaisen tunteen harjoitukseen, kun laskettiinkin nopealla voiteella. Iso osa porukasta treenaa rasvaisilla huoltovoiteilla, koska se on kätevämpää. Sukset pysyvät erittäin hyvässä kunnossa, kun niihin laitetaan päivittäin rasvaista voidetta. Suksia pitääkin voidella matalafluorisella voiteella suurimman osan aikaa. Jos aina käyttäisi kisavoiteita, suksen pohja kuivuu ja menee huonoon kuntoon, eikä siihen sitten tartu enää voide kunnolla.  Tämän opetti muutama vuosi sitten LHS:n voitelukoulutuksessa Messilässä eräs maailmancupin suksien huoltaja, Valtteri muistelee.

-Jos aina treenaa huoltovoide suksen pohjassa, ei opi sellaista tekniikkaa kuin mitä kisalaskussa tarvitaan. Harjoituksen pitäisi olla kisanomainen eli harjoitus ja kisa pitää saada lähelle toisiaan. Ero on sama kuin jos laskisi toppatakki päällä tai ilman takkia; vauhti kiihtyy aivan eri tavalla.  Jos treenataan huoltovoiteilla, mitkä tottakai ovat hyvät suksille, ei tule koskaan laskettua sellaisella tosi vauhdilla kuin mitä kilpailuissa. Oli iso hyöty, että tällä viikolla treenattiin kisavoiteilla, toteaa Valtteri.

Perjantain 17.11.2017 FIS-pujottelukilpailussa naisten kilpailussa Neena Sore laski 11:ksi. Heidi Merisalo keskeytti ensimmäisellä kierroksella. Miesten kilpailussa Oskari Sulkakoski pujotteli 13:ksi, Valtteri Raatikainen keskeytti ensimmäisellä kierroksella.

-Puikkakisaan löytyi tosi hyvä luisto. Sain aluksi aika hyvin vauhtia Levi Blackin yläosalla. Tein sitten pienen virheen. Sen jälkeen pitikin tulla tosi kovalla vauhdilla, koska pienikin virhe vie paljon aikaa. Pääsin jyrkälle hyvin sisään ja hyvällä rytmillä. Otin pienen riskin ja otin vähän liikaa vauhtia ennen jyrkässä olevaa neularia. Siinä vaiheessa lähti vähän käsistä. Olisi ollut fiksua pitää vauhti kurissa, mutta toisaalta ajattelin, että on kirittävä aikaa kiinni. Niin sitten kävi, että paino jäi taakse kun tein vauhtia jyrkällä. Sukset vähän ampuivat, jäin takapainoon, vauhtia oli liikaa, enkä yksinkertaisesti ehtinyt enää reagoimaan eli käytännössä olin vielä vanhassa käännöksessä seuraavalla kepillä eikä tilanne ollut enää pelastettavissa. Riskejä täytyy ottaa, muuten ei saa mitään aikaan, Valtteri jatkaa.

 -Itse asiassa miesten kisan 80 kilpailijasta yli 40 keskeytti tänään. Jäinen jyrkkä on kokemattomille haasteellinen. Rata oli helppo, mutta kovavauhtinen. Tämä oli kauden ensimmäinen kisa useimmille, ja helposti tuleekin enemmän keskeytyksiä kuin loppukaudella.

Levin rinne on etenkin suurpujottelussa hyvin haastava: yläosan loivalla osuudella pitää olla suksissa hyvä luisto, ja laskussa pitää osata pumpata vauhtia. Jyrkällä ei tule suuria eroja, vaan erot tehdään loivalla yläosalla.

Neena, Oskari ja Valtteri opiskelevat Rukan Alppilukiossa, jonka harjoitusleirillä Levillä on tällä viikolla valmistauduttu kilpailukauden alkuun. Viime viikonloppuna pujottelun Maailman Cup – kisassa nuoret tekivät kovaa työtä pitääkseen pujottelubaanan huippukunnossa kisan aikana. Lunta satoi ja kolattavaa riitti.

 

-        On mukavaa olla töissä maailman cup - kisoissa, mutta paljon mieluummin olisin itse siinä radalla.
Koko kroppa oli puhki kolaamisesta, en ole ikinä kolannut niin paljon lunta. Mutta olihan se hienoa nähdä maailman huippujen vauhti ja taito, Felix Neureuther ja kumppanit tykittämässä muutaman metrin päässä, kommentoi Valtteri talkoourakkaa.

 

Miesten MC-pujottelukisassa ensimmäisen kierroksen ykkönen Dave Ryding johti ylivoimaisesti toisen kierroksen väliajoissa. Hän teki täydellisen mutkan toisella kierroksella vielä kaksi mutkaa ennen kuin kyletti ja keskeytti. Katso kuva.

FIS-kilpailujen tuloksia voi seurata sivulta http://www.fis-ski.com/index.html

 alppi-levi-666px-2017-11-11.jpg

Kuva: Neena Sore voitelee suksiaan Startin voiteilla. Oskari Sulkakoski (vas) ja Valtteri Raatikainen tutkailevat vieressä.

dave-ryding-levi-MC-444px-2017-11-11.jpg

Kuva: Dave Rydingin täydellinen mutka

Teksti: Sannakaisa Raatikainen, kuvat Jukka Raatikainen

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.