Olosuhteista huolimatta ja nyt niiden armoilla - LHS Blogi 6/2021

Julkaistu / 15.02.2021

”Hei!”
”Mä voisin lähteä valmentajaksi. Jos siis vaan huolitte.”

Valmentajapalaverissa kevätalvella lähes viisi vuotta sitten tilanne oli Karpalon tulevaisuuden osalta vaakalaudalla. Mukana oli vajaat kymmenen innokasta mäkijunioria, mutta ei yhtään valmentajaa. Kunnes juuri oman hyppyuransa lopettanut Olli Muotka nosti kätensä ja tarttui rohkeasti valmentajan ohjaksiin.

Ilmapiiri oli kaikenkaikkiaan ankea, ja isossa roolissa tuolloin olivat olosuhteet. Tai niiden pikainen korjaamisen tarve.

Ollin mukaantuloon kulminoitui paljon. Lopetimme olosuhteista murehtimisen ja uskoimme, että kasvattamalla hyppääjien määrää, rakentamalla laadukasta ja menestyksekästä toimintaa, saisimme Karpalon oloihin toivotun parannuksen - niin hyppyrimäkien kuin puku- ja varustesäilytystilojen osalta. Uskoimme vahvasti, että elvyttämällä toimintaa vakuutamme olosuhteiden haltijat.

Uskoa loi myös kuntapäättäjien tietyt velvoitteet. Lahdelle oli muutama vuosi aiemmin myönnetty seitsemännet pohjoismaisten lajien maailmanmestaruuskilpailut vuodelle 2017. Jos puitteet pitää lajien näyteikkunana toimivassa tapahtumassa olla erinomaiset, kantaa Kansainvälinen Hiihtoliitto huolta myös lajien tulevaisuudesta ja vaatii osana järjestäjäsopimustaan kisapaikkakuntia kunnostamaan tai jopa rakentamaan junioreille suorituspaikkoja. Sopimusta ei kuitenkaan tiettävästi valvota.

Kuudessa vuodessa on Karpalon toiminta lähes kymmenkertaistunut harrastajamääriä laskettaessa. Toiminnallisesti harjoituksia on lisätty kahdesta viikkohyppykerrasta viiteen sisältäen taitoa, hiihtoa ja koordinaatiota kehittäviä oheisharjoituksia. Aktiivisimmille harjoittelijoille on jo usean vuoden ajan tullut 900-1000 harjoitushyppyä vuodessa - se on juniori-ikäiselle tavoitteeksi asetettu määrä.

Syksyn valtakunnallisia juniorien alueleirejä ja kesäkisoja on järjestetty neljän vuoden ajan. Koronasyksynä terveysturvallisesti Lahdessa leireili 60 junioria ja leirin suosion vuosittainen kasvu on ollut 25%:n luokkaa. Kesän paikallinen Karpalo Cup, josta myöhemmin räätälöitiin yhdistetyn maajoukkuemiehemme Leevi Mutrun nimeä kantava Leevi Mutru Cup, on kerännyt parhaimmillaan 40 junioria kisailemaan joka kuukausi neljän kesän aikana.

Linkki ensimmäiseen Karpalo Cupin uutiseen

Talvikausiin on mahtunut joka vuosi niin Junioricupin kuin vanhempienkin urheilijoiden kotimaan kilpailuja, Hopeasompakisat ja lajien SM-kisoja. Harjoitusten, aktiivisen alueellisen ja valtakunnallisen kilpailutoiminnan ohella mäkihypyn ja yhdistetyn ilosanomaa on viety messuille ja erilaisiin promootiotilaisuuksiin. Viimeisimpänä täysin uutena kokonaisuutena olemme tarjonneet lahtelaisille kouluille iltapäiväkerhotoimintaa lumilajien ympärillä. Menossa oleva pilottivuosi on otettu hienosti vastaan ja opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana aiomme jatkaa kerhotoiminnan kehittämistä myös tulevina vuosina.

Kehityksemme ja kasvumme upeiden lumilajien harrastustoiminnassa pysähtyy tähän. Raja, jonka asettavat nyt olosuhteet, ennen kaikkea puku-, sosiaali- ja varusteiden säilytystilat, mutta myös turvalliset hyppyrimäet suoja-alueineen, on tullut nyt vastaan.

Mäet, joita on laastaroitu, ovat hypättäviä, mutta profiileiltaan vanhoja. Turvalliset jarrutusalueet ilman risteäviä latuja tai kovia notkoja ovat nyt tarpeen, jotta alueelliseksi mäkihypyn ja yhdistetyn valmennustoiminnan keskukseksi kasvanut Lahti vie turvallisesti lähes kuusikymmenpäistä harrastajajoukkoa eteenpäin. Kohti nurkan takana seisovia isoja mäkiä.

Puku- ja varusteiden säilytystilat ovat tällä hetkellä ala-arvoiset. Homeessa. Kattovauriot paljastavat vaarallisen yhdistelmän veden ja sähkölaitteiden osalta. Uudet, nuorille harrastajillemme hankitut varusteet, joita lapset saavat veloituksetta käyttää harrastuksen alkutaipaleella, säilyvät tällä hetkellä kaaosmaisessa ja huonoilmaisessa kopissa. Kesällä isommat pukeutuvat ulkona, talven pakkasilla se ei mielestämme ole 12-vuotiaalle juniorille sopivaa.

Lahden Hiihtoseuran mäki-yhdistetyn jaosto auditoitiin viime syksynä Tähtiseuraksi ja vastaanotimme lasten ja nuorten seuratoiminnan Tähtimerkin Olympiakomitean kriteeristön mukaisesti. Olemme osoittaneet tahtomme kehittyä, kasvaa ja toimia suunnannäyttäjänä monille suomalaisille mäkiseuroille rohkaistaksemme kaikkia saattamaan mäkihyppy ja yhdistetty jälleen vahvoiksi lajeiksi Suomessa. Olemme kannustaneet ja vieneet esimerkkejä käytäntöön monella seuratoiminnan osa-alueella. Sen ovat tähän saakka mahdollistanut Lahden kaupungin liikuntapaikkahoitajien työ, heidän kunnostaessaan mäkemme ja hiihtolatumme treenikuntoon. Lumiolot eivät kuitenkaan takaa toiminnan jatkuvuutta, vaikka se antaakin siihen oivan mahdollisuuden.

Toimintamme kasvu on tullut portaiden päähän. Portaat loppuvat ja kasvu tyrehtyy, elleivät olosuhteet pian muutu. Mäkihyppy on olosuhdelaji. Mäkihyppy on myös varusteurheilua, joka vaatii sosiaalitiloja ennen kaikkea pienille kotkillemme. Lajista innostumisen ja mukana pysymisen kysymysten tulisi pyöriä valmennuksen, jota nyt hoidetaan ansiokkaasti Ollin jalan jäljissä Eetun ja Emmin toimesta, innostuksen ja iloiseen ilmapiiriin kiinnittymisen ympärillä. Ei ala-arvoisessa kunnossa olevien sosiaalitilojen.

Kotkanpoikasia kunnioittaen,

Soili Hirvonen