Navigaatio

Oma Halu - LHS Blogi 50/2020

Julkaistu / 09.12.2020

blogi-alppi2.jpgOlen jo pitkään sanonut, että hyvään lopputulokseen pääsemiseen tarvitaan omaa halua. Jos on halua esimerkiksi urheilla, opiskella, tehdä töitä tai melkeinpä mitä vain, on kyseisessä asiassa hyvät mahdollisuudet onnistua. Käänteisesti jos oma halu puuttuu, on mahdollisuudet onnistumiseen monin verroin pienemmät, voisi jopa todeta, että onnistuminen on lähes mahdotonta.

Jos tarkastellaan mitä oma halu tuo esimerkiksi urheilijalle, nostan esiin muutaman ajatuksen. Halu harrastaa tai kilpaurheilla tuo mukanaan motivaation automaattisesti. Oma halu ajaa eteenpäin ja tuo uusien asioiden oppimista jopa itsestään. Halu tuo myös periksi antamattomuutta, päättäväisyyttä, reippautta ja toimeliaisuutta. Se tuo esiin aktiivisuutta, päämäärätietoisuutta ja jopa intohimoa. Kaikki mielestäni ominaisuuksia, joita urheilija tarvitsee. Kääntäen jos ei ole omaa halua, ei välttämättä ole edellä mainittua ominaisuuksiakaan, eikä näin ollen ole odotettavissa kovin hyvää lopputulosta urheilijana.

Mistä halu sitten muodostuu? Siihen voi olla monenlaisia tekijöitä. Joskus halu syntyy itsestään, joskus halua hieman haeskellaan ja joskus halu pitää jopa kaivaa esiin. Usein halu syntyy itsestään ja sisältä päin. Toisinaan halu syntyy esimerkiksi siitä jos vaikkapa urheilu on hauskaa ja siitä saa iloa sekä hyvää mieltä.

Halu voi joskus myös hiipua tai jopa sammua kokonaan. Toki sen voi joskus tappaa myös joku odottamaton tai ulkopuolinen tekijä, kuten loukkaantuminen tai väärä ympäristö tai olosuhteet. Halu voi toki loppua monesta muustakin syystä, pahimmillaan jonkun muun henkilön käyttäytymisen toimesta.

Oma halu yleensä johtaa positiiviseen kierteeseen urheilijan polulla. Onnistumiset tuovat menestystä, joka taas luo halua ja tarvetta harjoitella lisää, joka taas luo lisää onnistumisia. Haluttomuus taas saattaa johtaa päinvastaiseen ja negatiiviseen kierteeseen.

Halua voi myös ruokkia. Sopivassa suhteessa kannustaminen ja rohkaiseminen auttavat varmasti yrittämään entistä enemmän. On kuitenkin hiuksenhieno ero, milloin kannustaminen menee yli ja muuttuu fanaattiseksi ja sitä kautta nuorta urheilijaa painostavaksi. Tästä voi alkaa negatiivinen kierre, joka huonoimmillaan tappaa halun nopeasti.

Pitäkäämme siis omasta ja lähimmäisten mieltä iloisena ja tukekaamme halua siihen mitä kukin toivoo. Sitä kautta luodaan edellytykset myös menestymiselle. Tästä olemmekin saaneet nauttia aivan viimepäivinä, kun LHS:n alppihiihtäjät ovat menestyneet hienosti niin naisten kuin miesten SM- ja FIS-kilpailuissa Levillä.

 

Rami Ruuska
Puheenjohtaja
Lahden Hiihtoseura ry, alppijaosto

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.