Navigaatio

Valmennuksen kulmakivet hiottu mäkihypyssä ja yhdistetyssä - LHS Blogi 47/2020

Julkaistu / 16.11.2020

Muutamia vuosia käynnissä ollut mäkihypyn ja yhdistetyn valmennusjärjestelmän hionta on alkanut tuottaa tulosta. Mäkihyppääjän polkua on tarkennettu yhdessä valmentajien ja johtoryhmän kesken vastaamaan Tähtiseura-laatuohjelman vaatimuksia. Mäkihyppääjän polku etenee vaiheittain Tuiskun mäkikotkasta isojen mäkien kotkaksi mäkihyppääjän iän karttuessa ja taitojen kehittyessä.

Mäkihyppääjän polun pohjana on käytetty 2010 alkanutta Huippu-urheilun muutosryhmän käynnistämää ”urheilijan polku” -projektia, jonka seurauksena ensimmäinen mäkihyppääjän polku julkaistiin. Eri ikävaiheisiin liittyviä painopisteitä on tarkennettu valmentajien toimesta vastaamaan viimeisintä tietämystä lajimme valmennuksesta. Valmentajamme toimivat tiiviissä yhteistyössä maajoukkuevalmentajien kanssa, joten tieto siirtyy nopeasti seuravalmennukseen.  Lahden Hiihtoseuran mäkijaostolle on tärkeää toimia linjassa Hiihtoliiton valmennusjärjestelmän kanssa, jotta LHS:n urheilijoilla on mahdollisuus edetä liiton valmennusryhmiin.

Yhteisiä asioita mäkihyppääjän ja yhdistetyn urheilijan polulla ovat harjoittelun ilo, monipuolisuus ja yhteenkuuluvuuden tunne omassa seurassa. Monipuolisuuden lisäämiseksi Karpalon lasten ja nuorten ohjelmaan kuuluu sekä mäkihyppy että yhdistetty, joten hiihtoharjoitteluakin tarvitaan. Yhteinen asia on myös motoristen perustaitojen kehittäminen nuorella iällä, jotta taitavuus voi myöhemmin kehittyä lajien vaatimalla tavalla. Telinevoimistelu ja muu taitoharjoittelu ovat tärkeässä roolissa nuorilla urheilijoilla. Ominaisuuksien harjoittelussa päämääränä on kehittyä urheilijana nousujohteisesti. Päästäkseen aivan terävimpään kärkeen kotimaassa ja tavoitteen mukaan myös kansainvälisesti, on fyysisiä ominaisuuksia kehitettävä systemaattisesti koko urheilijan polun ajan.

Valmennuslinjaukset helpottavat jaoston valmentajien yhteistyöstä, kun kaikki ymmärtävät yhteisen tavoitteen ja painopisteet eri ikävaiheissa. Valmentajien vuoropuhelu helpottuu ja myös lapsen kasvun ja kehityksen huomiointi jalkautuu käytännön valmennukseen. Urheilijoita valmennuslinjaukset auttavat tiedostamaan omia mahdollisuuksia ja tunnistamaan tarvittavan matkan kohti omia tavoitteita. Iso asia on urheilijan polun visuaalinen viestiminen lasten vanhemmille, seuratoimijoille ja yhteistyökumppaneille. Tieto ja viestintä selkeyttävät toimintaa.

Hiihtoliitossa on koottu yhteistyössä KIHU:n kanssa maastohiihdon valmennuslinjaukset, joihin aiemmissa blogiteksteissä on viitattu. Mäkihypyssä ja yhdistetyssä SHL tasoista julkaisua ei ole vielä tehty, mutta hiljattain olleessa seurawebinaarissa LHS:n mallia käytettiin jo hyvänä esimerkkinä. On hienoa, että jaostomme on etulinjassa valmennuksen kehittämisessä. Tehdystä laatutyöstä mäki-yh jaostolle on myönnetty Tähtiseura -tunnustus kuluneena syksynä. Kiitos kaikille valmentajille ja seuraihmisille yhteisestä panoksesta hienon urheilulajimme eteenpäin viemiseksi!

 

 

Riina Valto

Valmennusvastaava, LHS mäki-yh JoRy

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.